Harvard TH Chan İctimai Sağlamlıq Məktəbinin Qidalanma Departamenti tərəfindən aparılan yeni bir tədqiqat, tünd, lakin südlü olmayan şokolad istehlakının tip 2 diabet (T2D) inkişaf riskinin azalması ilə əlaqəli olduğunu göstərib. Bu nəticə qidalanma və sağlamlıq sahəsində əhəmiyyətli bir yenilik kimi qiymətləndirilir.
Qia.az “ScienceDaily” saytına istinadla xəbər verir ki, tədqiqatın aparıcı müəllifi, Qidalanma Departamentinin doktorantı Binkaiü Liu bununla bağlı açıqlama verib: “Bizim tapıntılarımız bütün şokoladların eyni olmadığını göstərir”.
Onun sözlərinə görə, tünd şokoladın istehlakı ilə südlü şokoladın istehlakı arasında sağlamlıq baxımından əhəmiyyətli fərqlər mövcuddur. B.Liu əlavə edib ki, şokoladı sevənlər üçün bu, südlü şokoladın əvəzinə tünd şokoladı seçməyin daha sağlam bir seçim ola biləcəyi barədə vacib bir mesajdır.
Araşdırmada Tibb Sağlamlıq Tədqiqatları I və II, həmçinin Sağlamlıq Mütəxəssislərinin İzləmə Tədqiqatının məlumatlarından istifadə edilib. Tədqiqat çərçivəsində 30 ildən çox müddət ərzində, diabeti olmayan 192 min nəfər yetkin iştirakçının qida vərdişləri, o cümlədən şokolad istehlakı və diabetin inkişafı ilə bağlı məlumatlar toplanıb. Bu müddət ərzində 19 min nəfərdə T2D diaqnozu qeydə alınıb. Xüsusilə tünd və südlü şokolad qəbulu barədə məlumat verən təxminən 112 min nəfərdən 5 minə yaxını T2D diaqnozu alıb. Bu nümunə, şokoladın müxtəlif növlərinin diabetə təsirini müqayisə etmək üçün kifayət qədər geniş bir məlumat bazası təqdim edib.
Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, həftədə ən azı beş porsiya hər hansı bir şokolad qəbul edən iştirakçılar, şokolad istehlak etməyən və ya nadir hallarda istehlak edənlərlə müqayisədə, T2D riskini 10 faiz azaldıb. Tünd şokoladın daha böyük təsir göstərdiyi ortaya çıxıb: həftədə ən azı beş porsiya tünd şokolad qəbul edən şəxslər arasında T2D riski 21 faiz daha aşağı olub. Tünd şokolad istehlakının hər əlavə porsiyası ilə riskin 3 faiz daha da azaldığı müşahidə edilib. Eyni zamanda, südlü şokolad istehlakının T2D riskini azaltmadığı, əksinə, uzunmüddətli çəki artımı ilə əlaqəli olduğu aşkarlanıb. Bu fərq, tünd şokoladın tərkibində olan polifenolların sağlamlığa müsbət təsiri ilə izah olunur.
Qidalanma və Epidemiologiya Departamentinin dosenti, müxbir müəllif Qi Sun bildirib ki, tünd və südlü şokoladın şəkərli diabet riski ilə uzunmüddətli çəki idarəçiliyinə təsiri arasındakı aydın fərq hər kəsi təəccübləndirib. Onun fikrincə, tünd və südlü şokoladın kalorisi və doymuş yağ miqdarı oxşar olsa da, tünd şokoladda olan zəngin polifenollar şəkərin və doymuş yağın mənfi təsirlərini kompensasiya edə bilər. Bu istiqamətdə daha çox tədqiqatın aparılmasına ehtiyac var. Tədqiqat, ABŞ-ın Milli Səhiyyə İnstitutlarının bir neçə qrantı ilə maliyyələşdirilib. Bu tədqiqat şokolad istehlakı ilə T2D riski arasında əlaqə məsələsinə yeni baxış gətirir. Tapıntılar göstərir ki, tünd şokoladın tərkibindəki polifenollar diabet riskini azaltmaqla yanaşı, çəkini də idarə etməyə kömək edə bilər. Müəlliflər qeyd edirlər ki, iştirakçıların şokolad istehlakı əvvəllər qeydə alınmış milli orta göstəricilərlə müqayisədə aşağı olub və bu nəticələr yüksək şokolad istehlakı edənlər üçün tətbiq oluna bilməz. Bu araşdırmanın nəticələri, tünd şokoladın sağlamlıq faydaları ilə bağlı mövcud elmi ədəbiyyata mühüm bir töhfə verir və ictimai sağlamlıq siyasətçiləri üçün vacib məlumat təqdim edir. Tədqiqatçılar bu sahədə əlavə araşdırmaların aparılmasının zəruriliyini vurğulayıblar.